top of page

Wat is Binge Eating Disorder?

Bijgewerkt op: 17 mei 2022

We hebben reeds enkele eetstoornissen besproken, dit keer is Binge Eating Disorder (BED) aan de beurt. Het is een eetstoornis dat erg vaak voorkomt, maar waar haast niemand over durft praten omdat er een enorm stigma rondom hangt. Dit wil ik vandaag doorbreken door te bespreken wat het is, hoe je het kan herkennen en hoe je stappen kan zetten naar herstel want ja, ook bij BED is herstel zeker mogelijk!

Wat is Binge Eating?


Binge eating wordt vaak benoemd als een eetbuistoornis waarbij, zoals het woord het zelf zegt, sprake is van wederkerende eetbuien zoals we dit ook zien bij Boulimia. Echter zijn er wel enkele verschillen tussen de twee dat belangrijk zijn om te verklaren.


Bij BED spreken we over objectieve eetbuien. Dit betekend dat de hoeveelheid voeding ook door iemand anders als 'veel' benoemd wordt, waarbij dit bij Boulimia ook subjectief kan zijn. Een tweede grote verschil is dat er hier geen sprake is van compensatietechnieken na de eetbui. Wel kan het zijn dat er een restrictievere periode aan gekoppeld wordt of dat er meer beweging aan bod komt, maar niet in diezelfde mate zoals we dit zien bij Boulimia waarbij er ook technieken zoals purgeren en laxeren gebruikt worden.


Natuurlijk zijn er ook enkele overeenkomsten. De grootste gelijkenis is dat er ook bij BED een gevoel van controleverlies optreedt, waarbij het lijkt alsof je in een soort roes zit en niet meer beseft hoeveel voeding je eet. Ook hier zijn je honger -en verzadigingsgevoelens aldus niet aanwezig op het moment dat er een eetbui plaatsvindt. Het is dan ook enorm moeilijk om terug in de realiteit te komen wanneer je je in deze situatie bevind.


Bij BED is er vaak sprake van een normaal gewicht of overgewicht waardoor het vaak een onzichtbare eetstoornis is. Dit maakt het zeer moeilijk om het op tijd op te merken waardoor ook dit een ernstige aandoening is.


Nog enkele andere zaken waardoor je BED kan herkennen:


  • Je eet meer en sneller dan normaal tijdens een eetbui

  • Fysiek slecht voelen door de hoeveelheid erna

  • Schuldgevoelens

  • Niet durven vertellen aan de omgeving

  • Stiekem eten

  • Sociale isolatie

  • Eenzaamheid en gevoel van onbegrip

  • Lichamelijke klachten

  • ....


Enkele tips


Net zoals bij de andere eetstoornissen is het ook bij BED belangrijk dat je eerst en vooral achterhaald welke functie het heeft en wat je meest voorkomende triggers zijn voor het ontstaan van eetbuien. Is dit emotioneel, lichamelijk of eerder een gewoonte? Dit is belangrijk om meer te begrijpen van waar ze komen en hoe je erop kan reageren wanneer bepaalde triggers voorkomen.


Hoe moeilijk het soms ook is, probeer erover te praten met iemand. Hoe meer je het voor jezelf houdt, hoe erger het gevoel wordt en hoe groter de angst kan worden om erover te kunnen praten. Voel je je nog niet helemaal comfortabel? Ga dan eens online op zoek naar lotgenoten waar je anoniem kan chatten met elkaar. Dit kan ervoor zorgen dat je je begrepen en gesteund voelt.


Is praten niet mogelijk of niet wat je nodig hebt? Schrijf dan eens je energiegevers op. Denk aan alles wat je ontspanning of comfort geeft. Maak hier een lijstje van en probeer deze zaken vaker in te plannen in je agenda. Dit zijn ook zaken dat je kan gebruiken om jezelf af te leiden wanneer je gedachten of schuldgevoelens even te veel worden. Op dat moment kan het helpen om de zaken uit je lijstje te proberen waarbij je je moet concentreren of waarbij je je handen moet gebruiken. Denk zo aan dingen zoals tekenen, spelen met een stressballetje, kruiswoordraadsels ...


Dit zijn uiteraard nog maar enkele tips om je al een beetje inspiratie te geven. Het effectieve herstel is natuurlijk veel meer dan dit, maar vraagt ook tijd. Doe alles op jouw tempo en forceer jezelf niet om te snel te willen gaan!


Luister deze maand ook zeker naar onze podcast voor meer informatie, getuigenissen en de uitleg van een expert.


Liefs,


58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page