top of page

Groepstherapie, voor sommige is het angstaanjagend. Maar het kan ook helpend zijn om te beseffen dat je niet alleen bent. Niet alleen met je eetstoornis en ook niet alleen met je struggels naar herstel. Daarom dat we in kleine groepjes samen met jou naar herstel gaan. Je gaat merken dat we rond 3 thema's werken en binnen elk thema zijn er 5 sessies. 

Groepstherapie: Tekst
Groepstherapie: Diensten

ROAD TO RECOVERY

In een groep van max. 10 ga je samen de weg naar herstel aanvatten. Het is de bedoeling dat je samen met anderen leert om je stappen richting herstel te zetten. Je leert van elkaar en ook zelf leer je veel bij. Omdat het gaat over herstel, duren de sessies 2 uur en we werken in een traject van telkens 5 sessies. Je kan er voor kiezen om ze niet allemaal te volgen, maar we raden aan om te gaan voor het traject. 

_DSC4025.JPG

WAT, WAAR & WANNEER?

Kom er nu alles over te weten

Waar?

Momenteel worden de groepstherapieën op 3 verschillende locaties georganiseerd, je kan deelnemen in Gent, Kortrijk of Brugge.  Hier vind je alvast de adressen:

  • Gent: Frans Van Ryhovelaan 204

  • Kortrijk: Neder Mosscher 43

  • Brugge: Hans Memlinglaan 4

Wanneer?

Vanaf januari 2023 worden de nieuwe sessies georganiseerd. Deze gaan vanaf nu wekelijks door en elke locatie heeft zijn eigen dag. De momenten zijn steeds van 10u tot 12u en als je samen wilt eten, dan is dit van 12u tot 13u.

  • Maandag = Kortrijk

  • Dinsdag = Gent

  • Vrijdag = Brugge

Prijs

We organiseren de therapieën steeds in sets van 5 sessies, maar je kan er ook voor kiezen om je telkens per sessie in te schrijven. 

  • Voor 1 sessie: 50€

  • Voor 5 sessies: 250€

Samen eten?

De groepstherapie duurt tot 12u, dus dan is de vraag wanneer je dan gaat eten. Als je wilt kan je gerust na de sessie blijven en samen met ons eten. Je kan dan zelf je eten meebrengen of wij zorgen voor iets. Dan duurt de sessie tot 13u of tot 21u. Hiervoor wordt er een kleine meerprijs gevraagd, namelijk 5€ als je je eigen eten meebrengt en anders 10€.

Groepstherapie: Lijst

WAT ZEGGEN VORIGE DEELNEMERS?

Groepstherapie: Recensies

Bij Lotte en Fien ben je zeker in goede handen. Doorheen het traject zorgen ze voor een heel goede ondersteuning waardoor je niet langer het gevoel hebt dat je er alleen voor staat. Ik kom altijd graag naar de groepstherapie omdat ik mij hier veilig voel en ik begrepen wordt. Je kan en mag hier zijn wie je echt bent. 

We werkten aan de hand van een werkboekje met opdrachten elke sessie naar herstel. Die opdrachten en andere zaken werden besproken in groep. Op die manier kon je elkaar motiveren, tips geven of helpen zoeken naar oplossingen. Je kan ook samen eens uitdagingen aangaan... Ik moet ook toegeven soms kunnen er zaken triggerend zijn en vergelijken gebeurd ook zeker, maar dit kan ook in het dagelijks leven gebeuren dus je leert er hier ook beter met omgaan.

Daarnaast bevordert het ook je sociaal contact. Ik ben oprecht eerlijk als ik zeg dat ik hier vriendschappen voor het leven heb gemaakt. Na maanden tijd heb ik mij eindelijk nog eens geamuseerd en heb ik goed kunnen lachen.

Groepstherapie is dus zeker het proberen waard ! Samen met lotgenoten zoeken naar de ware jij! 

Zoë

1DX_7014_edited.jpg

ONZE TRAJECTEN

Groepstherapie: Diensten

ROAD TO RECOVERY

Sessie 1: De weg naar herstel

Leer de groep kennen met wie je de 5 sessies gaat beleven. En kom te weten welke stappen je wilt zetten naar herstel en welke doelen je wilt bereiken tegen het einde van de sessie.

Sessie 2: Motivatie

Motivatie, het gaat met vallen en opstaan, maar is zo belangrijk tijdens ons herstelproces. Daarom dat we tijdens deze sessie daar enorm gaan op in zetten. We kijken wat je kan motiveren, visualiseren het (klaar om creatief te worden?) en ook oefeningen die veel kunnen losmaken. 

Sessie 3: Omgaan met obstakels

Tijdens het herstellen is het zeker mogelijk dat we veel obstakels gaan tegenkomen, waardoor we gaan kijken hoe je hiermee kan omgaan. Het kan natuurlijk ook lastig zijn, want hier gaat het ook over de beleving. Bereid je dus terug voor om veel over jezelf te leren, maar ook om je open te stellen. Je hoort ook wat anderen als obstakel ervaren en hoe we er mee omgaan. Dus ook van hun ga je veel leren!

Sessie 4: Zelfzorg

We hebben al gewerkt rond doelen, motivatie, obstakels, maar ook zelfzorg is hierbij belangrijk. We beginnen eerst met een motivatieoefening en dan zetten we in op zelfzorg en het leren ontspannen met wat mindfulness.

Sessie 5: Evaluatie & wat nu?

We kijken terug naar wat je doelen waren in het begin van de therapie en of je deze bereikt hebt. We kijken ook welke stappen je nog wilt blijven maken en eindigen met een speelse manier om verdere stappen uit te werken.

ROAD TO AN OPEN MIND

Sessie 1: Onze gedachten

Een eetstoornis, daarbij gebeurt er natuurlijk veel in het hoofd en soms kan het lijken dat de gedachten overheersen. In deze sessie leer je je gedachten kennen, maar ook je interne criticus. Daarnaast leer je hoe je hiermee kan omgaan en hoe je hier een weerwoord op kan bieden. 

Sessie 2: Moeten versus willen

Hier gaan we dieper in op je gedachten en kijken we verder hoe je een weerwoord kan maken tegen je criticus, maar we visualiseren dit ook. Zodat je terug kan zien wat je zelf wilt en wie je dus zelf bent zonder je eetstoornis. We maken ook een exposure lijst en maken deze ook visueel en plannen ze samen in. 

Sessie 3: Omgaan met met regels

We weten nu al meer wat er van uit je eetstoornis komt en wat uit je zelf. Daarom dat we op deze sessie nog wat dieper gaan op al die regeltjes die we ons zelf nu eigenlijk opleggen en hoe dit zorgt voor zelf sabotage. We kijken naar de vicieuze cirkel waar je telkens door de eetstoornis terug in terecht komt en hoe we weer puur voor ons zelf kunnen kiezen. Ook werken we verder rond de exposures en kijken we ook welke we eventueel in groep samen kunnen doen.

Sessie 4: Wat voel ik eigenlijk?

De vorige sessies gingen voornamelijk over het loskomen van de eetstoornis en jezelf beter leren kennen en nu gaan we eens dieper in op jezelf. Wie je bent zonder de eetstoornis, maar voornamelijk wat je zelf voelt. Hoe leer je er over praten, hoe kan je ze plaatsen, maar ook hoe zorg je ervoor dat je niet gaat vergelijken. Ook hoe ga je om met het schuldgevoel dat je soms voelt, zeker als je aan het vechten bent tegen de eetstoornis. 

Sessie 5: Wat nu?

In de voorgaande sessies heb je enorm veel geleerd over jezelf en over je eetstoornis, maar ook hoe je hiermee kan omgaan. Nu gaan we samen eens op zoek gaan naar hoe je dit kan verder zetten. We zoomen in op het overdenken en perfectionisme en hoe je hier van los kan komen. We leren je je compassievolle zelf kennen en ook hoe je deze af en toe kan inzetten in de strijd tegen de eetstoornis. Maar we gaan ook verder in de exposures en organiseren een smaaktest, dit om je eigen smaak terug te leren kennen.

ROAD TO SELF DISCOVERY

Sessie 1: Wie ben ik en wat is de eetstoornis?

Het is soms moeilijk om het onderscheid te maken tussen jezelf en de eetstoornis. Dat leer je in deze sessie, hoe kan je je eetstoornis herkennen. Hoe kan je hiermee omgaan en hoe leer je terug jezelf te worden.

Sessie 2: Visualisatie eetstoornis en onze maskers

Eerst en vooral gaan we de eetstoornis visueler maken. Je hebt geleerd hoe je het verschil kan herkennen en hier gaan we dieper op in. Daarnaast is het ook zo dat je door de eetstoornis vaak maskers opzet. Deze ga je hier ook leren herkennen en kijken wat je probeert te verbergen.

Sessie 3: Wat vind ik leuk?

Nu je al beter weet wie jij bent en wat de eetstoornis is, gaan we dieper in op jezelf. Het bekijken wie je nu eigenlijk bent en hoe je hier meer ruimte aan kan geven. Wat vind je allemaal leuk om te doen en wat is gemengd of wat is puur eetstoornis. Bereid je voor op veel waarom vragen.

Sessie 4: Ik ben ik

Na het goed herkennen van de eetstoornis, gaan we nog wat dieper in op wie je bent. en kijken we hoe we deze persoon kunnen zijn en leren accepteren. Dit om verder los te komen van de eetstoornis en je eigen weg te kunnen gaan.

Sessie 5: Evaluatie & wat nu?

In de voorgaande sessies heb je enorm veel geleerd over jezelf en over je eetstoornis, maar ook over jezelf en hoe je jezelf kan zijn. We kijken hoe je dit kan verder zetten na de sessies en ook wat er nodig is om dit vol te houden.

bottom of page