top of page

Groepstherapie, voor sommige is het angstaanjagend. Maar het kan ook helpend zijn om te beseffen dat je niet alleen bent. Niet alleen met je eetstoornis en ook niet alleen met je struggels naar herstel. Daarom dat we in kleine groepjes samen met jou naar herstel gaan. Je gaat merken dat we rond 3 thema's werken en binnen elk thema zijn er 5 sessies. 

De planning is als volgt:

  • Road to recovery: start zaterdag 1/02/2025

  • Road to an open mind: start week 8/03/2025

  • Road to self discovery: start week 26/05/2024

In een groep van max. 8 ga je samen de weg naar herstel aanvatten. Het is de bedoeling dat je samen met anderen leert om je stappen richting herstel te zetten. Je leert van elkaar en ook zelf leer je veel bij. Omdat het gaat over herstel, duren de sessies 2 uur en we werken in een traject van telkens 5 sessies. Je kan er voor kiezen om ze niet allemaal te volgen, maar we raden aan om te gaan voor het traject. 

ROAD TO RECOVERY

Herstellen, we willen het allemaal, maar de weg er naar toe is met ups en downs en zo moeilijk. Daarvoor starten we altijd met het traject road to recovery. Hier ga je aan de slag met je motivatie en kijken we hoe we je kunnen helpen tijdens je herstel. Denk dus aan het stellen van doelen, zoeken van intrinsieke motivatie, kijken wat je er nu eigenlijk tegen houdt om voor herstel te gaan en nog zoveel meer.


Ook gaat hier veel educatie bijkomen om te zorgen dat je ook weet waarom het zo belangrijk is. Niet op een schoolse manier, maar in gesprek of op een speelse wijze, zodat je ook hiervan kan bijleren. In de laatste sessie kijken we dan ook hoe je dit allemaal hebt ervaren en hoe je nu verder gaat in je eigen traject. Om zo verder stappen te kunnen zetten in je herstel.

_DSC4025.JPG

WAT, WAAR & WANNEER?

Kom er nu alles over te weten

Waar?

Momenteel worden de groepstherapieën enkel georganiseerd in Kortrijk.  Hier vind je alvast de adressen:

  • Kortrijk: Neder Mosscher 43

Brugge en Gent zijn momenteel niet mogelijk door organisatorische redenen.

Wanneer?

Vanaf januari 2025 worden de nieuwe sessies georganiseerd. Deze gaan vanaf nu wekelijks door en elke locatie heeft zijn eigen dag. De momenten zijn steeds van 14u tot 16u.

  • Zaterdag in Kortrijk

Prijs

We organiseren de therapieën steeds in sets van 5 sessies, maar je kan er ook voor kiezen om je telkens per sessie in te schrijven. 

  • Voor 1 sessie: 60€

  • Voor 5 sessies: 250€

Begeleiding

Afwisselend wordt de groepstherapie gegeven door een psycholoog en een diëtiste. Op die manier ga je steeds het advies krijgen die je nodig hebt. Maar kan je ook bij ons terecht voor verschillende vragen. Dit ter aanvulling van je ambulante team.

WAT ZEGGEN VORIGE DEELNEMERS?

Dag Lotte , 


Er moet iets van mijn hart 🙂 

Ik wil je zo hard bedanken ! 

De therapie doet me zo goed!!! 

Ik kom echt meer tot de conclusie dat ik al zolang leef in de eetstoornis 

Ik heb zolang gedacht dat alles enkel en alleen draaide rond voeding maar dat is zo niet er komt zoveel bij kijken 

Dus een dikke merci ❤️

De therapie doet me zoveel inzien hoelang ik eigenlijk al zo verkeerd leef 😪 

Jullie zijn een top team ! 

En hoe meer ik kom hoe meer ik het gevecht er tegen zie zitten en ergens het gevoel krijg dat ik dat gevecht kan winnen samen met jullie !


Lieve groetjes

Stephanie

1DX_7014.jpg

ONZE TRAJECTEN

ROAD TO RECOVERY

Sessie 1: De weg naar herstel

Maak kennis met de groep en stel je doelen voor de komende 5 sessies. Leer ook hoe je doelen stelt en hoe dit je kan helpen in je proces. Ontdek welke stappen je kunt zetten richting herstel.

Sessie 2: Motivatie

Ontdek wat je motiveert door middel van visualisatie en inspirerende oefeningen. Motivatie is essentieel om vooruitgang te boeken. Deze sessie heeft een creatieve insteek om op een andere manier te werken.

Sessie 3: Omgaan met obstakels

Leer hoe je obstakels overwint aan de hand van je eigen ervaringen en die van anderen. Obstakels zijn zaken die je herstel kunnen tegenhouden, daarom willen we ze leren herkennen en leren hoe je ermee omgaat. Hier ontdek je ook hoe je omgaat met triggers in je omgeving.

Sessie 4: Zelfzorg

Hier gaat het niet om mani- en pedicure-zelfzorg, maar eerder om het omgaan met moeilijke gedachten. Denk aan het ontwikkelen van helpende gedachten en hoe je kunt stilvallen om naar je lichaam te luisteren.

Sessie 5: Evaluatie & wat nu?

Kijk eerst naar alles wat je hebt geleerd tijdens de afgelopen 4 weken op een speelse manier. Zo krijg je extra educatie waar nodig en leer je hoe je verder kunt gaan. Bekijk je gestelde doelen en ontdek hoe je kunt blijven kiezen voor herstel.

ROAD TO AN OPEN MIND

Sessie 1: Interne criticus

Je interne criticus kan ook vaak worden omschreven als je eetstoornisstem. Iedereen heeft er een, maar het is belangrijk om te leren hoe je het kunt herkennen en ermee kunt omgaan. We zullen ons concentreren op het begrijpen van je interne criticus, hoe je weerwoord kunt bieden en hoe je jezelf en je criticus kunt uitdagen.

Sessie 2: Ons bewustzijn

Leer meer over hoe je bewustzijn en onderbewustzijn elkaar beïnvloeden en hoe dit invloed heeft op je gedachten vanuit de eetstoornis. Ontdek hoe je kunt omgaan met die kritische zelfpraat door weerwoorden te visualiseren en ook je relatie met voeding uit te dagen.

Sessie 3: Omgaan met met regels

We onderzoeken de vicieuze cirkel waarin je steeds weer in de eetstoornis belandt en hoe je bewust keuzes kunt maken voor jezelf. Leer hoe je kunt leven in plaats van overleven. Daarnaast gaan we aan de slag met mindfulness en hoe je paniek kunt hanteren terwijl je de eetstoornis uitdaagt.

Sessie 4: Wat voel ik eigenlijk?

In je vicieuze cirkel zul je merken dat gevoelens en gedachten vaak een rol spelen. Daarom hebben we ook een sessie over je emoties. Wat voel je precies? Wat is een emotie en wat is een gevoel? Hoe ga je om met schuldgevoelens zonder erdoor overweldigd te raken?

Sessie 5: Wat nu?

We beginnen met het verkennen van je smaak en wat je echt lekker vindt. Mag je nog steeds dingen lekker vinden van je eetstoornis, en hoe kun je dit terugbrengen naar je authentieke zelf? Daarnaast zullen we opnieuw kijken naar de weerwoorden. Kun je ze al geven? En hoe ga je om met momenten van stilte?

ROAD TO SELF DISCOVERY

Sessie 1: Wie ben ik en wat is de eetstoornis?

Leer hoe je het verschil kunt maken tussen je eetstoornis en jezelf. Misschien heb je dit al vaak geprobeerd, maar hoe kun je dit weten? Ontdek ook hoe de eetstoornis bepaalde dingen in je hersenen verandert, waardoor het soms zo moeilijk is om de waarheid te zien. Kom ook meer te weten over hoe de eetstoornis je identiteit kan beïnvloeden, maar onthoud dat je niet je eetstoornis bent!

Sessie 2: Wapenschild en onze maskers

Begin met te kijken naar wie jij nu bent. Ga dan verder met het maken en ontdekken van onze maskers en wat je ermee probeert te verbergen. Deze sessie is creatief en we zullen ook bespreken wat je wilt doen met je masker. Hou je het op of niet?

Sessie 3: Wat vind ik leuk?

Reflecteer op wie je nu eigenlijk bent en hoe je hier meer ruimte aan kunt geven. Leer je eigen interesses opnieuw kennen en ontdek hoe je kunt voelen wat je echt leuk vindt. Bekijk ook hoe je ervoor zorgt dat het geen afleiding is en mogelijk leidt tot vermijding, maar dat je het echt leuk vindt om te doen. We zullen ook ingaan op bewegingsdrang om te bepalen wanneer het vanuit de eetstoornis komt en wanneer het uit jezelf komt.

Sessie 4: Ik ben ik

Ontdek wie je bent en leer deze persoon te zijn en te accepteren. Bekijk ook wat acceptatie nu eigenlijk betekent en hoe je deze stappen kunt zetten. Het is gemakkelijk om te zeggen "aanvaard het," maar het is ook een zoektocht naar hoe.

Sessie 5: Evaluatie & wat nu?

We overlopen alles wat je hebt geleerd in dit traject en bekijken hoe je verder stappen kunt zetten om dichter bij jezelf te komen. Uiteindelijk is dat wat je nodig hebt.

bottom of page