top of page

ONZE VISIE

Wij willen graag het ontbrekende stuk in de begeleiding van eetstoornisherstel aanpakken. Dit doen we omdat we uit eigen ervaring hebben gemerkt waar het fout kan gaan, of wanneer we het gevoel hebben dat we niet meer kunnen bijdragen. Herstellen van een eetstoornis vergt tijd en vaak ook intensieve begeleiding. Als het zo simpel was als 'eet gewoon wat meer of wat minder', dan zou dit al gebeurd zijn.

We geloven dat het mogelijk is om te genezen van een eetstoornis en om te leren hoe je weer van jezelf kunt houden. Niet door jezelf te verheerlijken, maar door een positieve en/of neutrale kijk op jezelf te ontwikkelen. We zijn ervan overtuigd dat je je relatie met eten kunt herstellen en dat je weer kunt leren genieten van eten zonder schuldgevoel. Ook kun je weer leren luisteren naar je lichaam zonder voortdurend te denken aan de impact op de weegschaal.

Het lijkt misschien een utopie, maar het is mogelijk. We hebben niet alleen het bewijs bij ons, maar we hebben ook anderen geholpen dit te bereiken. Om vrijheid en zelfontdekking te ervaren.

We hanteren een holistische visie, wat betekent dat we iedereen individueel bekijken. We kijken naar jouw specifieke situatie en hoe we jou het best kunnen helpen. We analyseren ook welke gedachten er in je hoofd spelen en hoe deze zijn ontstaan. We beoordelen welke hulp je nodig hebt, omdat iedereen uniek is. Daarom geloven we in een persoonlijke aanpak met veel overlegmomenten, zodat je niet het gevoel hebt dat je steeds opnieuw je verhaal moet vertellen, maar dat we samenwerken aan jouw herstel.

Naast het ondersteunen van jou, bieden we ook plaats voor je omgeving. We kunnen niet alleen je vangnet zijn; daarvoor hebben we je omgeving ook hard nodig. Daarom is het belangrijk dat er ook hulp beschikbaar is voor je omgeving, en we kijken hier samen naar. Je vangnet is namelijk zo sterk als de mensen die het dragen. Daarom willen we dit ook zo sterk mogelijk maken, zodat je de ondersteuning krijgt die je nodig hebt.

Onze samenwerkingen zijn altijd met gelijkgestemden, en we delen onze ervaringen met elkaar. Niet alleen jouw ervaringen, maar ook wat we hebben geleerd van bijscholingen en onze eigen ervaringen. Op deze manier ben je er zeker van dat je de hulp krijgt die momenteel als effectief wordt beschouwd.

IMG_6417.jpg

ONZE MISSIE

Toen ik begon met het idee van ESpoir, schreef ik een missie waarin ik mijn dromen verwerkte en doelen voor mezelf stelde. Destijds wist ik niet of dit ooit werkelijkheid zou worden. Nu ik de website aan het bijwerken ben omdat het open huis een feit is geworden, besef ik dat alles wat ik ooit in die missie heb geschreven, nu werkelijkheid is geworden. De retraites, het open huis, het creëren van online hulp - alles is nu gerealiseerd. Dit betekent dat mijn oorspronkelijke missie succesvol is geweest, en nu staan er nieuwe doelen te wachten.

Tijdens het schrijven van deze nieuwe missie laat ik mijn dromen weer tot leven komen. We blijven streven naar het invullen van het gat in de zorg voor eetstoornissen, waarbij we de drempel om hulp te vragen verlagen met ons open huis. Ook denken we na over de situatie na opname, waar ambulante hulp soms ontoereikend is. Daarom wordt onze droom nu groter, met kamers om mensen op te vangen die zich tussenin bevinden. We bieden ook de mogelijkheid tot het volgen van dagtherapie en nog veel meer. Zo zetten we onze droom voort om de zorg voor eetstoornissen verder uit te breiden.

Wil je onze oude missie lezen? Dan vind je die hieronder :).

Onze missie bij de start:

Samen voelen we dat er een leemte is in België als het gaat om eetstoornisherstel. Je hebt de keuze tussen ambulante hulp of opname, maar alternatieven zoals dagtherapie zijn zeldzaam en vergen actieve zoektochten. Daarom willen we bekijken hoe we dit hiaat in de zorgverlening kunnen opvullen, zodat meer mensen daadwerkelijk kunnen genezen van hun eetstoornis.

Dit kan enerzijds door extra ondersteuning te bieden terwijl je nog thuis bent en ambulante hulp krijgt. We maken gebruik van een werkboek zodat je ook thuis aan je herstel kunt werken, in combinatie met begeleiding van een team dat samen met jou kijkt wat het beste voor je werkt, inclusief ondersteuning voor je omgeving. Dit kan bijvoorbeeld door hen tips te geven over hoe ze kunnen omgaan met iemand die lijdt aan een eetstoornis, via online masterclasses. Deze masterclasses richten zich niet alleen op jouw omgeving maar ook op jou, bijvoorbeeld om triggers te herkennen en ermee om te leren gaan.

Dit alles is echter nog maar het begin van wat we willen realiseren, want onze droom is groot en draait volledig om eetstoornisherstel. Zo dromen we ervan om samen een open huis op te richten, waar mensen met een eetstoornis terechtkunnen. Dit kan zijn om tijdelijk weg te zijn uit hun omgeving, om na opname rustig terug naar huis te gaan met de nodige begeleiding, of gewoon om langs te komen als het wat minder gaat en hulp te krijgen, bijvoorbeeld door samen te eten. Een plaats waar je welkom bent als je behoefte hebt om te praten of te weten dat je niet alleen bent.

We dromen van retraites, waar mensen effectief met anderen weg kunnen gaan om volledig tot rust te komen, te werken aan hun eetstoornis en vooral aan zichzelf. Dit zodat ze niet langdurig ergens hoeven te verblijven, maar wel in een korte tijd intensief aan hun herstel kunnen werken.

We dromen van een intuïtief online programma dat zich aanpast aan jouw behoeften en oefeningen biedt tussen de therapieën door. Zo voel je dat je extra hulp hebt wanneer je het nodig hebt, maar je kunt het ook opzij leggen als je gewoon jezelf wilt zijn. Want het belangrijkste is dat we dromen om je te helpen vechten tegen je eetstoornis, maar ook om je te laten beseffen dat je een eetstoornis hebt en dit niet bent. We willen je helpen herinneren aan alles wat je bent buiten de eetstoornis.

En als laatste, maar misschien wel onze grootste droom (en moeilijkste om zelf te realiseren), dromen we ervan ervoor te zorgen dat iedereen de hulp kan krijgen die hij of zij verdient. Dat ESpoir een oplossing kan bieden voor lange wachtlijsten, zodat je niet het gevoel hebt dat je de hele tijd moet wachten, maar echt verder geholpen wordt. En als het moeilijk is om alle hulp te kunnen betalen, willen we helpen om dit betaalbaar te maken.

Het is een grote droom, en stapje voor stapje werken we eraan. Jij kunt helpen om onze droom waar te maken, en hopelijk kunnen wij jou helpen om weer jezelf te worden.

bottom of page