top of page

WAAR KUNNEN WE JE MEE HELPEN?

gezondheidspunt1522.jpg

BEGELEIDING BIJ ETEN

Eten is en blijft een moeilijk gegeven bij een eetstoornis, daarom dat we samen met jou bekijken waar je nu staat en hoe we je kunnen verder helpen zodat jouw relatie met eten beter kan worden doorheen de begeleiding. Misschien ben je niet zeker of je een eetstoornis hebt of twijfel je eraan om in behandeling te gaan. Als je bij ons langskomt, dan bekijken we samen met jou wat er aan de hand is en kijken we om een persoonlijk behandelplan op te starten. We kiezen ervoor om een uitgebreide intake te doen, zodat we een duidelijk beeld krijgen van het probleem en jouw hulpvraag zodat we je behandelplan volledig aan jouw noden en wensen kunnen aanpassen waar mogelijk.

​

Deze intake kan eventjes duren en het is niet zo dat we reeds na 1 consultatie een volledige behandeling opstarten. Voor ons is het belangrijk om jou te leren kennen, zodat we je ook op de best mogelijke manier kunnen verder helpen. Niet alleen voeding, maar ook psychologische hulp is hierbij belangrijk. Daarom dat we als team samen werken om je zo goed mogelijk te kunnen helpen. Dit doen we doordat we samenwerken als diëtist, psycholoog en ervaringsdeskundige. Je bent niet verplicht om bij ons allemaal te komen, kies gerust wat je zelf nodig hebt. Heb je zelf andere hulpverleners waar je naartoe gaat, dan gaan we ook met hun overleggen. Het belangrijkste is nog steeds dat jij je goed voelt bij de hulpverleners waar je naartoe gaat.

​

Waarom opteren wij nu voor een aanpak op verschillende vlakken? Dit is omdat we merken dat niet alleen het symptoom (het eetprobleem) aangepakt moet worden, maar ook de oorzaak ervan. Vaak is de oorzaak psychologisch en hier moeten we leren mee omgaan. Daarnaast moet er ook naar de voeding gekeken worden en hoe we terug een gezond eetpatroon kunnen integreren. Een eetprobleem zorgt er vaak voor dat we bepaalde voedingsmiddelen in overmaat gaan eten en andere juist gaan vermijden.

​

De behandeling is aldus volledig persoonlijk met specifieke tussendoelen doelen en met als einddoel om je eetstoornis de baas te kunnen. Dit doen we door educatie, te kijken wat de goede porties zijn voor jou, te leren hoe je je gewicht en lichaam kan leren accepteren, hoe je een weerwoord vormt tegen de interne criticus, hoe je kan omgaan met drang, mindful eten en nog veel meer.  Wij hebben sowieso een teamoverleg waar we als team ook kijken hoe we je het best vooruithelpen. Dit om te zorgen dat de hulp zo optimaal mogelijk is. 

Tijdens de consultaties maken we ook gebruik van enkele tools. Daarnaast krijg je vaak informatie mee naar huis, maar ook opdrachten om je zoveel mogelijk te helpen. Als je ouders, broer(s), zussen, partner... het moeilijk vinden om te weten hoe ze het best je helpen, dan is het ook steeds mogelijk dat ze eens langskomen. We kijken eigenlijk wat voor jou de beste hulp kan zijn. 

Image from iOS (2).jpg

EXPOSURES

Het is niet zo simpel als iemand die tegen je zegt dat je gerust iets mag eten. Of dat het oké is om meer te zitten. Als het zo simpel was, dan had je dit al waarschijnlijk lang gedaan. Daarom dat we ook op regelmatige basis exposures organiseren. Dit wordt samen met jou afgesproken en dan kijken we hoe we je verder kunnen helpen.

Denk hierbij aan:

  • Samen koken

  • Samen naar de supermarkt gaan

  • Samen eten

  • Samen gaan eten

  • …

​

Eigenlijk kan je het zien als de sky is the limit, je krijgt steun en ondersteuning waar je zelf voelt dat dit nodig is. Jij beslit waar je nood aan hebt, al is het slechts om iemand bij je te hebben tijden het middageten zodat het normaler voor je aanvoelt of omdat je merkt dat je de steun nodig hebt. It's up to you om te kiezen welke vorm van hulpverlening je het meeste nodig hebt op verschillende momenten. Je hebt begeleiding om je erdoor te helpen en je gerust te stellen. We kijken samen waar je bang voor bent en welke angst naar boven komt. Hier spreken we dan ook over en hoe je tegen deze gedachten kan ingaan om eventueel toch te genieten. Of te zorgen dat het schuldgevoel klein is of misschien zelf niet aanwezig.

bynouchka19112332.jpg

COACHENDE BEGELEIDING NAAR HERSTEL

Herstellen van een eetstoornis is vechten, vallen, opstaan en opnieuw vechten. Eetstoornissen worden vaak nog te weinig begrepen of op een correcte manier (h)erkend. Via coaching ondersteunen we waar dat kan door te inspireren en te motiveren.

Er is altijd hoop.

​

Denk hierbij aan het opzoek gaan naar je eigen identiteit, dus wie je bent zonder je eetstoornis. Want jammer genoeg is dit iets wat vaak moeilijker is om te herkennen. Of een hulp in je zoektocht naar lichaamsacceptatie en nog zoveel meer, want er zijn heel veel oorzaken voor een eetstoornis en het is zoeken wat jou kan helpen. Niet alleen om te zorgen dat je kan herstellen van een eetstoornis, maar ook dat dit blijvend een plaats kan geven. Waardoor je het leven kan leiden dat je zelf wilt en waarvan je dan ook kan genieten. Je bepaalt zelf waar je naartoe wilt gaan, hoe je dit wilt bereiken en welk tempo je aanneemt. Wij staan als supporters langs de zijlijn en helpen waar nodig, maar jij bent diegene die de beslissingen neemt. Want alleen jij kan het gevecht aangaan met je eetstoornis, wij helpen je om de wapens te hebben en de steun te krijgen die je nodig hebt.

​

Samen bewandelen we het pad dat naar herstel leidt en zorgen we dat je terug in contact komt met jezelf en jezelf dus ook leert accepteren. We gebruiken onze eigen ervaringen en kennis om je te coachen en motiveren om zo de persoon die je diep van binnen al bent terug naar de voorgrond te brengen. Maar dat je deze ook zelf leert zien in al zijn schoonheid.

Therapy Session

GESPREKKEN VOOR DE OMGEVING

Misschien heb je zelf een eetstoornis en heb je het gevoel dat je niet begrepen wordt door je omgeving. Of is het eerder dat je iemand in je omgeving hebt met een eetstoornis en niet goed weet hoe je kan helpen of steunen. Want als omgeving, of het nu als ouder, broer, zus of partner is, we willen helpen en niets fouts doen. En op sommige momenten hebben we het gevoel dat we alleen maar foute dingen zeggen of doen.

​

Het kan ook zijn dat de reacties thuis enorm zijn en niemand weet hoe hier mee moet worden omgegaan, want welk gedrag aanvaard je en wat is niet oké? Of je vermoedt dat er een eetstoornis is en je weet niet precies hoe je dit moet aanpakken. Het is iets wat we vaak horen en waar er vaak een gat is in de hulpverlening en dit willen we dan ook graag opvolgen.

​

Of de persoon nu bij ons komt of niet, het kan helpend zijn om ook als omgeving een coach te vinden die je verder kan helpen. Om je te leren begrijpen wat er aan de hand is en hoe je kan reageren. Of hoe je dit voor jezelf kan plaatsen zonder e aan onder door te gaan.

Comforting

GEZINSGESPREKKEN

Als je een eetstoornis hebt, dan heb je je omgeving nodig om je te steunen. Want het is een zwaar gevecht dat je heel moeilijk alleen kan aangaan.

​

Gezinsgesprekken kunnen heel eng zijn en vooral de eetstoornis zelf maakt het lastig vooraf. Je hebt het gevoel zeker niet alles te willen delen met je ouders (uit angst voor de reactie en teleurstelling). Toch kan de openheid erover heel wat spanningen voorkomen en helpt het voor de ouders om te snappen hoe ze kunnen omgaan met de eetstoornis. Wel kan het lastig worden voor de persoon met een eetstoornis wanneer spanningen tussen de ouders in deze gesprekken naar boven komen.

bottom of page