Vandaag geef ik je graag wat meer uitleg over Anorexia Nervosa. Wat is dit nu eigenlijk en ook wat kan je doen als je het hebt? Maar ook welke misopvatting bestaan er? Natuurlijk ga je niet alle informatie hier vinden, anders zou ik een boek kunnen schrijven, maar wel een kleine bloemlezing.
Geen zin om het lezen? dan kan je ook luisteren naar onze podcast waar we ook praten over wat Anorexia nu eigenlijk is.
Voor velen is er een specifiek beeld dat in onze gedachten komt als we spreken over Anorexia Nervosa (hierna ga ik gewoon anorexia schrijven, dit om het iets makkelijker leesbaar te maken). Maar het is veel meer dan een persoon met een extreem ondergewicht, het gaat over wat er in het hoofd afspeelt en hoe dit zich gaat vertalen op het eetgedrag en ook de relatie met je eigen lichaam.
Als je kijkt naar de theorie, dan ga je merken dat er verschillende vormen van Anorexia Nervosa zijn, namelijk:
Restrictief type: hier gaat het over restrictief eetgedrag, waarbij er wordt gegeten volgens bepaalde regels en minder dan wat je normaal nodig hebt voor je leeftijd, gewicht en geslacht. Maar daarnaast ook dat er geen sprake is van compensatiegedrag, behalve diëten of vasten en/of bewegen. Belangrijk om te onthouden dat er bij deze vorm van anorexia, maar ook de andere vormen, nog steeds gegeten wordt. De hoeveelheid is afhankelijk van persoon tot persoon, maar de hoeveelheid eten bepaalt niet of je het al dan niet hebt.
Gemengd type: dit is een vorm van anorexia waar er ook eetbuien en compensatie gedrag in voor komt. Daardoor lijkt het heel vaak eerder op boulemie, maar heit wordt het verschil gemaakt op basis van het gewicht. Anders wordt er normaal niet naar enkel en alleen het gewicht gekeken, maar bij deze diagnose wel.
Atypische Anorexia Nervosa: dit is een type AN waarbij er veel symptomen zijn dat overeenstemmen met een typische vorm van AN, maar niet alles komt overeen. Dit betekent echter niet dat dit type niet minder schadelijk is of in mindere mate hulp verdient.
"Ik heb geen AN, want ik heb een normaal gewicht"
Dit is iets wat veel mensen denken, maar het gewicht kan een factor zijn voor de diagnose, maar er zijn zeker nog andere zaken. Denk hierbij aan de gedachten, het gedrag omtrent eten en ook de relatie met eten. Het gewicht is iets waar wij op onze praktijk niet naar kijken, omdat dit niet de ernst gaat bepalen en het gaat over zoveel meer. We mogen niet vergeten dat het gaat over een eetstoornis en geen gewichtsstoornis. Maar jammer genoeg is het iets wat veel mensen vergeten. Anorexia begint en dan heb je niet onmiddellijk ondergewicht, maar dan zijn de gedachten wel al aanwezig. Als er dan wordt ingegrepen dan is het soms iets makkelijker om er uit te komen.
Hoe langer de gedachten aanwezig zijn en ook het gedrag, hoe moeilijker het is om hier ook van los te komen. Dus je hoeft niet te wachten tot je ondergewicht hebt of een laag gewicht hebt om hulp te vragen of te verdienen. Ook is het dan ook niet enkel een probleem.
"Maar eet je dan niet graag?"
Dit is iets wat veel mensen denken, maar het is niet zo dat je niet graag eet als je anorexia krijgt. Integendeel, vaak ben je graag met eten bezig en kan je er ook enorm van genieten. Maar je laat het jezelf niet meer toe om verschillende redenen. Of je mag niet meer van het eten genieten. Dit is ook zo voor honger, het is niet zo dat er geen honger is, maar het wordt niet toegelaten door je eigen hoofd om te eten. Dus zaken als "eet gewoon" helpen dan zeker niet om te zeggen. Want ergens diep vanbinnen zit er iemand die wilt eten, maar de anorexia is vaak sterker en houdt dit tegen.
"Wil je dan zo mager zijn, dat is toch niet mooi?"
Het is niet zo dat het puur draait om het gewicht en mager worden. Maar eerder over de intense angst om bij te komen en de controle te verliezen. Het getal wordt enorm belangrijk en dit wil e dan ook laag houden en er wordt ook iets gekoppeld aan lagere getallen. Belangrijk om te weten is dat anorexia niet begint met gewoon de gedachte om wat te vermageren. Op zich heeft een eetstoornis altijd een functie en gaat het zorgen voor meer dan alleen een focus op het gewicht. De functies hangen af van persoon tot persoon en zijn daarom belangrijk om ook te achterhalen, want het gaat om het achterliggende. Vergeet niet dat het een mentale ziekte is en het dus belangrijk is om ook dit mentale te bekijken.
Dit en veel meer hebben we besproken in onze podcast en hopelijk heb je met dit blogbericht al wat meer geleerd over anorexia nervosa. Als er vragen zijn of als je nog dingen te weten wil komen, stel dan gerust je vraag! Je kan dit via mail doen of via de chat op vrijdagavond.
Lees je dit blogbericht omdat je zelf denkt een eetstoornis te hebben en ben je op zoek naar hulp? Dan kan je ook altijd met ons in contact komen voor een afspraak of voor groepstherapie.
Liefs,
Lotte
Comments