top of page

The ripple effect

Het klinkt misschien raar de titel, maar hier gaat het er over dat 1 gedachte soms enorme gevolgen kan hebben op verschillende domeinen in je leven. Bekijk het echt als een steen die je in het water gooit en dan zie je hoe de kringen er rondom uitdijnen en gevormd worden. Daar gaat deze oefening over.


In onze getuigenis, sprak Annelies over een oefening die een impact heeft gehad in haar herstelproces en die haar geholpen heeft om bepaalde inzichten te verkrijgen. deze oefening delen we dan ook vandaag graag met jou. Deze oefening en nog vele andere vind je trouwens ook in ons werkboek.

Print de bovenstaande cirkels uit en probeer het volgende:

Schrijf in de eerste cirkel een emotie of een gedachte die je vaak hebt. Een gedachte of emotie die ervoor zorgt dat je vaker kiest voor de eetstoornis. Je kan beginnen met een emotie en dan aanvullen met een gedachte, maar dit kan ook omgekeerd.


Ga dan verder en schrijf per cirkel op hoe deze gedachte of emotie een effect heeft op andere onderdelen. Dus door in die gedachte te zitten en te geloven, welk effect gaat het hebben op andere onderdelen. Dit kan gaan over het feit dat het zorgt dat je minder zelfzeker gaat zijn en daardoor misschien een job gaat nemen die onder je niveau is. Maar het kan ook zijn dat het zorgt dat je je isoleert van je vrienden en familie.


Print de cirkels nu nogmaals en probeer dan nu het volgende:

Ga nu op zoek naar een helpende gedachte voor je oorspronkelijke gedachte. Of hoe je op een andere manier in het leven wilt staan ten opzichte van deze gedachte of emotie.


Ga dan verder en schrijf per cirkel op hoe deze gedachte of emotie een effect heeft op andere onderdelen. Dus door in die gedachte te zitten en te geloven, welk effect gaat het hebben op andere onderdelen. Zo kan je zien wat er gaat gebeuren als je je mindset verandert en dus kiest om je te verzetten tegen de oorspronkelijke gedachte en te gaan voor de helpende gedachte.


Het is niet zo gemakkelijk om dit te veranderen, maar door te zien welk effect dit kan hebben op verschillende domeinen in je leven, ga je misschien wel beseffen waarom je dit wilt veranderen. Daarnaast is het ook zo dat je dan kan kijken om de helpende gedachte te visualiseren en misschien elke ochtend tegen jezelf te zeggen. Dit om te zorgen dat je deze na verloop van tijd ook begint te geloven.


Wil je graag meer oefeningen? Dan kan je steeds eens een kijken naar ons werkboek, daarin staan er meer dan 400 pagina's vol met oefeningen en manieren om in te gaan tegen de eetstoornis.


68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page