top of page

HSP en eetstoornissen


HSP (Highly Sensitive Person of hoogsensitief persoon) is een term dat steeds vaker aan bod komt. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, spreken we niet over een stoornis of aandoening, maar over een persoonlijkheidskenmerk. Hoe het zich uit en hoe je ermee kan omgaan in het dagelijks leven ontdekt je in onderstaande blog.


Wat is HSP


Hoogsensitiviteit kunnen we omschrijven als een persoonlijkheidskenmerk. Wanneer dit onder jouw kenmerken valt, zal je merken dat je gevoeliger bent aan prikkels in tegenstelling tot de gemiddelde persoon. Denk zo aan prikkels zoals geuren, licht en geluiden, maar ook bepaalde omgevingen of stemmingen van andere personen. Je bent veel meer oplettend voor de details waardoor je ook deze zaken allemaal meer opneemt. Je bent dus als een soort spons dat alle invloeden opslorpt zonder er hoofd- en bijzaken uit te halen. Dit is op zich niet erg, maar het kan al veel sneller zorgen voor overprikkeling.


Wanneer je overprikkeld bent, heb je vaak nood aan rust, stilte en soms ook een donkere kamer. Indien je hier niet voldoende naar luistert, kan het effecten hebben je stressgehalte, slaapkwaliteit en algehele gezondheid. Het is dus enorm belangrijk dat je de signalen van je lichaam leer (h)erkennen en hierop anticipeert.



HSP in het dagelijks leven


HSP hoeft zeker geen beperkende factor te zijn in het dagelijks leven, maar het kan wel helpend zijn als omgeving zoals werk niet voor te veel extra prikkels zorgt. Personen met hoogsensitiviteit zijn over het algemeen net erg goede werkers doordat er meer oplettendheid is voor details en je je vaak erg goed kan concentreren in bepaalde omgevingen. Voorspelbaarheid en een goede planning zijn dan ook essentieel om het werk zo aangenaam als mogelijk te maken.


Niet enkel op vlak van werk, maar ook bijvoorbeeld op persoonlijk vlak zijn er een aantal zaken dat enorm belangrijk zijn om prikkels te verminderen. Eén van de belangrijkste is dan ook om grenzen te leren stellen en deze ook aan te geven. Leer je lichaam kennen en merk op wanneer het even te veel wordt.


Een tweede erg belangrijke factor is zelfzorg. Dit is essentieel om te ontprikkelen en om meer voor jezelf en je lichaam te zorgen, zeker op momenten dat je aanvoelt dat het wat te druk wordt. Zelfzorg betekent niet enkel dat je bijvoorbeeld beweegt op het tempo van je lichaam, een bad neemt, bodycréme smeert enz. Zelfzorg betekent ook dat je meer mildheid toont tegenover jezelf.





HSP en eetstoornissen


Zoals je al eerder kon lezen, merk je dat een een verhoogde gevoeligheid is. Dit is niet enkel op vlak van andere mensen en hoe ze zich gedragen tegenover jou, maar ook een verhoogde gevoeligheid voor je eigen lichaam. Hiermee bedoel ik dat je je meer kan verliezen in de details waar je je mogelijks niet zo goed bij voelt. Hierdoor kan er een grotere fixatie ontstaan op bepaalde lichaamsdelen. Door de verhoogde gevoeligheid is er vaak ook een lager zelfbeeld aanwezig.


Er is ook een hogere nood aan bevestiging en aanvaarding. Zeker wanneer je je anders voelt dan de rest omdat je bijvoorbeeld emoties veel intenser ervaart, ga je vaak meer op zoek naar een bevestiging van anderen om jezelf gerust te stellen. Hierdoor is er vaak een enorme druk voor jezelf om 'perfect' te moeten zijn zodat je niet afgewezen wordt.


Een eetstoornis kan dan ook vaak zorgen voor een gevoel van 'veiligheid' in een maatschappij waarin je nooit zeker bent over wat de toekomst met zich meebrengt. Het kan zorgen voor voorspelbaarheid en rust. Zeker bij regelmatige overprikkeling kan een eetstoornis ervoor zorgen dat er een onderdrukking van dit gevoel is. Tijdens herstel is het dan ook erg belangrijk dat je samen met je hulpverleners zoekt naar andere manieren om het gevoel toe te laten en om de rust te vinden dat je op dergelijke momenten nodig hebt .


Wil je meer te weten komen over HSP of ben je op zoek naar getuigenissen? Luister deze maand dan zeker naar onze podcast!


Liefs,


96 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page