Het regent, je lichaam is nog verzuurd van de workouts van gisteren maar toch heb je het gevoel dat je moet bewegen, dat je niet stil mag zitten. Niet sporten is geen optie en je dagen draaien steeds meer rond jouw fysieke inspanningen. Je hebt het gevoel dat er een soort druk ligt op jezelf waar je steeds minder controle over hebt. Een druk die de lat steeds hoger legt en steeds meer vraagt van je lichaam tot op het punt waar je je eigen vermoeidheid niet eens meer opmerkt.
In deze blog ga ik het hebben over bewegingsdrang. Je zal te weten komen wat bewegingsdrang juist is en welke gevaren er aan verbonden zijn. Daarnaast zal je in deze blog ook verschillende tips terugvinden om met bewegingsdrang om te gaan. Je krijgt veel tips en enkele voorbeeld oefeningen. Alle oefeningen heb ik ook in een werkboek verzameld, die je gratis kan downloaden.
Wat is bewegingsdrang?
Vooraleer we kunnen overgaan naar de tips om met bewegingsdrang om te gaan, is het natuurlijk belangrijk om te weten wat bewegingsdrang is. Wanneer je last hebt van bewegingsdrang zal je merken dat je steeds vaker gaat sporten omdat het 'moet' en steeds minder omdat je het leuk vindt. Je beweegt niet meer omdat het gezond is, maar omdat je constant bezig bent met je lichaam en/of je gewicht. Je blijft doorgaan en doorgaan en dit om het stemmetje in je hoofd tevreden te stellen. Kan je door omstandigheden eens een dag niet sporten? Dan is het schuldgevoel enorm en probeer je te kijken hoe je dit kan compenseren of inhalen. Bewegen wordt met andere woorden een obsessie die je niet meer onder controle hebt.
Het gevaar van bewegingsdrang?
Waarschijnlijk denk je nu: 'Zo erg is dat toch niet?'. Maar niets is minder waar, want bewegingsdrang kan ook enorme gevolgen hebben, het kan zelf dodelijk zijn. Hier vind je een korte opsomming van de verschillende gevolgen.
De lichamelijke gevolgen:
Chronische vermoeidheid
Duizeligheid, slap gevoel
Overbelasting spieren en gewrichten /overbelasting blessures & stressfracturen
Osteoporose / verlies van botdichtheid
Onregelmatige menstruatie
Slapeloosheid
Concentratieproblemen
Veranderde hartslag in rust
Psychologische gevolgen:
Laag zelfbeeld
Stress en schuldgevoelens
Prestatiedruk: eigenwaarde wordt gemeten in termen van prestaties
Sociale onthouding/eenzaamheid
Obsessieve gedachten
Somberheid
Tips om met bewegingsdrang om te gaan?
Je weet nu al wat bewegingsdrang is en wat de gevaren zijn, maar wat doe je er nu eigenlijk aan? Hieronder geef ik enkele tips die je op weg kunnen helpen om de bewegingsdrang af te bouwen. Vergeet niet dat je ook nog ons gratis Ebook kan downloaden met hierin de verschillende oefeningen die hieronder beschreven staan.
Bewustwording:
Stap één in elk herstelproces: je bewust worden van het probleem. Als je niet weet wat het probleem is kan je er ook geen oplossing voor vinden. Volgende vragen kunnen je helpen in dit proces:
Sport je soms als je ziek bent of een blessure hebt? Indien je hierop 'ja' antwoord denk dan even na waarom je dit doet.
Hoe voel je je tijdens het sporten? Geeft het sporten je een gevoel van ontspanning of voelt het aan als een verplichting?
Hoe voel je je als je een dag niet gesport hebt of een workout gemist hebt? Compenseer je dit door de dag erna meer te sporten?
Verplicht je jezelf om te sporten op dagen waar je geen zin hebt om te sporten?
Sport je meer na het consumeren van een grotere maaltijd?
Hoe voelt het voor jou om een uur op de zetel te zitten en niks te doen?
Visualisering doelen
Eenmaal je weet dat je last hebt van bewegingsdrang en besloten hebt om in actie te komen is het belangrijk om duidelijke doelen op te stellen. Het kan helpen om eerst een lijstje te maken van alle regels die jij jezelf oplegt rond sporten. Van zodra je een overzicht hebt van alle regeltjes kan je beginnen met deze stap voor stap aan te pakken.
Probeer bij het opstellen van de doelen zo specifiek mogelijk te zijn. Hiervoor kan je het SMART principe gebruiken. Dit betekent dat je ervoor zorgt dat je doelen Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden zijn. Vind je het moeilijk om zelf doelen te bedenken? Vraag dan aan een vriend of familielid om samen met jou een aantal concrete doelen op te stellen.
Rome wasn't built in a day but they were laying bricks every hour
Start met kleine aanpassingen om vertrouwen te winnen.
Kijk bijvoorbeeld eens wat er gebeurt als je 1x per week een rustmoment van 30 minuten inplant waarin je op de zetel zit en niets doet.
Kijk eens wat er gebeurt als je een dag de lift neemt in plaats van de trap.
Kies een dag uit waarop je bewust een workout overslaat.
Angst overwinnen
Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat het aanpassen van je bewegingsschema angstgevoelens zal oproepen. Je gaat namelijk in tegen de stem in je hoofd en dat zorgt voor weerstand. Herinner jezelf eraan dat deze gevoelens tijdelijk zijn en dat je ze enkel kan overwinnen door de confrontatie aan te gaan.
Het kan helpen om een lijstje te maken met helpende gedachten en motivatiebronnen. Wat zijn de voordelen van stoppen? Waar wil je naartoe werken? Neem een aantal post-its en schrijf op elke post-it een doel dat je wil bereiken. Verwijder vervolgens alle doelen die je niet kan bereiken door de bewegingsdrang. Het is belangrijk dat je beseft dat je deze doelen opgeeft als je toegeeft aan de bewegingsdrang.
Omgaan met paniek
Het kan zijn dat je tijdens het uitvoeren van één van je opdrachten plots in paniek schiet. Paniek ontstaat doordat het lichaam in de 'vecht of vlucht' modus terecht komt (door bv. extreme of langdurige stress). Hierdoor komen er hormonen vrij zoals adrenaline die ervoor zorgen dat je hartslag en ademhaling versnellen.
Om het lichaam opnieuw tot rust te laten komen kan je een aantal keer diep in en uit ademen, dit zal ervoor zorgen dat je hartslag terug omlaag gaat en je spieren weer kunnen ontspannen. Het kan daarnaast ook helpen om uit te spreken waar je bang voor bent, "ik ben bang voor ...". Op deze manier creëer je meer afstand tussen je bron van angst en de emotie die eraan gekoppeld is.
Triggers wegnemen
Om niet opnieuw in de verleiding van de bewegingsdrang terecht te komen is het belangrijk om alle triggers uit je omgeving weg te halen. Heb je bijvoorbeeld een stappenteller of sporthorloge, dan is het belangrijk dat je deze weggeeft of in de vuilbak gooit. Dergelijke toestellen gaan je obsessie met beweging enkel maar in stand houden dus hoe sneller je ze weghaalt hoe beter. Daarnaast is het ook belangrijk dat je je omgeving op de hoogte brengt zodat zij triggerende onderwerpen zoals fitness en vermagering kunnen vermijden wanneer jij erbij bent.
Afleiding
Wanneer je een moment hebt ingepland waarin je niet gaat sporten kan het nuttig zijn om een andere activiteit in te plannen. Op deze manier hebben je hersenen iets anders om op te focussen en zal de tijd sneller voorbij gaan. Denk eerst eens na over activiteiten die jou veel energie kosten en schrijf ze op een blaadje.
Denk vervolgens eens na over de activiteiten die je energie geven. Wat doe je graag? Waar haal je plezier/ontspanning uit? Misschien luister je bv. wel heel graag naar de liedjes van Adele of hou je ervan om een goed boek te lezen. De bedoeling is dat je het aantal energiezuigers gaat beperken (voor zover dit mogelijk is natuurlijk) en het aantal energiegevers gaat uitbreiden.
Veel succes!
Vergeet niet dat je alle bovenstaande oefeningen en nog meer kan terug vinden in het gratis te downloaden werkboek! Op die manier kan je snel aan de slag gaan.
Ik voel precies wat erin staat. Zo waar,
Zo moeilijk