top of page
Foto van schrijverLotte De Clercq

Experte Elien Timmerman

Als je een fervente fan bent van onze podcast, kan je misschien opmerken dat de naam van onze experte je bekend voorkomt! Elien is klinisch psychologe en heeft in het verleden al eerder meegewerkt met onze podcast. In deze blog lees je de meest waardevolle en nuttigste feiten verteld tijdens onze podcast met Elien.


Faalangst is de angst om te falen of te mislukken.

Wanneer zich een situatie voordoet kan je het gevoel hebben dat het niet zal lukken en dat je het niet zal kunnen. Hierdoor kan je bepaalde dingen juist wel of net niet doen. De angst voor beoordeling (wat anderen van ons zouden denken) en prestatie speelt hier een belangrijke rol. Faalangst is veel breder dan enkel angst voor examens. Denk hierbij bijvoorbeeld aan iets alledaags als een winkelbezoek naar de bakker, functioneren op het werk, sociale omgang met andere,... Ook ons zelfbeeld en onze omgeving spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van faalangst.


Wanneer we omgaan met faalangst, zien we globaal twee verschillende manieren. We willen vermijden dat het falen op zich zal gebeuren. We willen de angst hiervoor vermijden. De manier waarop we dit doen kan actief of passief zijn. De actieve manier houdt in dat we bijvoorbeeld voor dat examen enorm hard gaan studeren, alles tot in de puntjes willen kennen, blijven herhalen, meerdere voorbereidingen,... Een andere manier kan zijn om net het omgekeerde te doen en je planning steeds blijven uitstellen. Deze vermijdingsmanieren houden net de angst in stand omdat we telkens de angst proberen vermijden en de confrontatie niet aangaan. Ook de eetstoornis komt hier listig op het toneel als mechanisme om de angst de vermijden.


Enkele waardevolle tips die kunnen helpen:

  • Anders leren kijken naar falen: "Fouten maken horen bij het leven om te kunnen groeien"

  • Leren om de angst te durven doorvoelen

  • Leren voelen dat de angst (en ook andere emoties) een piek bereiken en dan opnieuw zullen zakken

  • Begin met kleine stapjes en leg de lat niet te hoog

  • Kleef een cijfer op je angst of emotie en vergelijk hoe dit kan veranderen op verschillende momenten tijdens de ervaring

  • Steun installeren: vrienden of ouders betrekken


Voor het volledige verhaal kan je steeds naar onze podcast luisteren via Spotify onder Espoir, de podcast.



29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page