top of page
Foto van schrijverLotte De Clercq

Wat is Boulimia Nervosa

Vandaag geef ik je graag wat meer uitleg over Boulimia Nervosa. Wat is dit nu eigenlijk en ook wat kan je doen als je het hebt? Maar ook welke misopvatting bestaan er? Natuurlijk ga je niet alle informatie hier vinden, anders zou ik een boek kunnen schrijven, maar wel een kleine bloemlezing.

Als we spreken over boulimie, dan vind ik het belangrijk om eerst te benoem dat een eetstoornis is die vaak onzichtbaar kan zijn. Want hier is er niet altijd sprake van ondergewicht, je kan een normaal gewicht of overgewicht hebben en ondertussen ook boulimie. Hierdoor is er vaak schaamte bij en is het voor velen met boulimie moeilijk om het te erkennen dat ze een eetstoornis hebben. Want zoals al verteld bij anorexia, er is nog vaak een stereotype beeld als het gaat over eetstoornissen. Maar onthoud, minder dan 10% van de mensen met een eetstoornis hebben effectief ondergewicht.

Wat is boulimie?

Net zoals bij een andere eetstoornis is er hier sprake van obsessief gedrag rond eten en het gewicht. Er is een drang om het gewicht te willen controleren en dit door allerlei regels op te leggen. Daarnaast is het ook zo dat er bij boulimie sprake is van eetbuien, die dan gevolgd kunnen worden door compensatiegedrag. Dus er wordt gekeken hoe de eetbuien te niet gedaan kunnen worden om terug het gewicht te kunnen controleren. Je hebt het misschien zelf al door, maar dit is een enorme vicieuze cirkel.

Dit zorgt ervoor dat de eetstoornis blijft bestaan en dat het ook zo moeilijk is om er mee te stoppen. Want het is niet zo dat we gewoon kunnen zeggen eet meer of stop met eetbuien of stop met compenseren. Hier komt het natuurlijk wel op neer, maar het is ook kijken naar wat er achter zit, want ook hier heeft de eetstoornis een functie. Het is ook iets complexer, want hier gaat het niet enkel met het opbouwen van een goede relatie met eten, maar het ook loskomen van compensatie. En dit laatste kan soms enorm moeilijk zijn, want het lijkt soms zo makkelijk, maar het is terug leren aanvaarden van een vol gevoel en genoeg eten. Want als er compensatiegedrag is, dan kan je vaak alles eten, zolang er compensatie is. En de regels hiervoor kunnen heel uiteenlopend zijn. Dit maakt het natuurlijk o zo moeilijk.


Daarom dat we niet mogen vergeten dat dit ook een zeer ernstige eetstoornis is. Ook is het eigenlijk een gevaarlijkere eetstoornis dan anorexia, doordat het ook zeer onzichtbaar kan blijven. Maar ook de lichamelijke gevolgen van het compenseren kunnen onzichtbaar zijn, maar ze zijn er wel. Een kaliumtekort kan hartproblemen veroorzaken, maar je weet dit pas als er hartritmestoornissen zijn of door je bloed te controleren. Dus daarom dat hulp vragen hierbij ook zeker noodzakelijk is en wacht niet tot je zelf denkt dat het erg genoeg is.


Heb je vragen of wil je er meer over weten, dan kan je er ook alles over horen in onze podcast. Daar leggen we het kort uit, zijn er 2 getuigenissen van lotgenoten met boulimie en komt er ook een expert aan het bod die zelf ook een ervaringsdeskundige is. In het menu op de website vind je de weg naar onze podcast.




65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page