Autisme en eetproblemen, eetstoornissen of selectief eetgedrag is een gegeven dat vaak voorkomt. Dit betekent niet dat het altijd gaat over een eetstoornis, maar ook de andere moeilijkheden zijn belangrijk om te bespreken en om hier een weg in te zoeken. Ontdek samen met mij in onderstaande blog hoe ASS (autismespectrumstoornis) invloed heeft op eetgedrag en welke tips in gebruik in de praktijk.
Invloed van ASS op eetgedrag
We merken op dat er vaak een relatie is tussen ASS en een selectief eetgedrag, wat de exacte cijfers zijn is moeilijk te zeggen omdat hier jammer genoeg nog niet veel onderzoek naar gedaan werd. Selectief eetgedrag kan het gevolg zijn van zowel onder -en overgevoeligheid aan prikkels. Omdat eten zodanig veel prikkels met zich meebrengt kan je je wel voorstellen dat het niet zo makkelijk is als voor anderen. Niet enkel het eten zelf (uitzicht, textuur, geur, smaak) brengt veel prikkels met zich mee, ook de omgeving, de mensen, situatie, tijdstip ... zijn allemaal extra factoren dat ervoor kunnen zorgen dat het maaltijdmoment stress geeft.
Enkele voorbeelden van specifiek eetgedrag zijn volgende:
Moeilijkheden met gemengde maaltijden omdat de visuele structuur wegvalt.
Alles scheiden van elkaar of alles één voor één opeten in een bepaalde volgorde.
Bekende smaken steeds opnieuw eten omdat deze veilig aanvoelen. Dit kan zich ook uiten in het vasthouden aan één bepaald merk of de voorkeur geven aan voeding dat voorverpakt is doordat dit steeds hetzelfde is.
Verschillende smaken op het bord proberen verdoezelen door het te mengen met een saus dat je graag eet.
Bepaalde structuren niet verdragen. Een voorbeeld hiervan is vlees met een draadjestructuur.
Specifiek eetgedrag of eetstoornis?
Wanneer wordt een bepaald eetgedrag een eetstoornis? Dit is een vraag waar velen tegenaan lopen tijdens de behandeling van eetproblemen. Een pasklaar antwoord hierop is moeilijk omdat eetstoornissen zodanig individueel zijn. Wanneer er echter toch een vermoeden is, kan een eerste stap inhouden dat je samen op zoek gaat naar de gedachten en redeneringen achter het eetgedrag. Worden bepaalde voedingsmiddelen vermeden omdat de structuur niet aangenaam is of omdat dit te 'ongezond' aanzien wordt?
Een belangrijke kanttekening hierbij is wel dat wanneer er een eetstoornis aanwezig is, dit niet betekent dat na herstel alle voeding opnieuw zal lukken. Er is nog steeds een deeltje autisme aanwezig dat invloed kan hebben op voedingskeuzes. Dit is dan ook niet de grootste focus van de behandeling. De gedachten over lichaam, voeding, zelfbeeld ... zijn wel belangrijk om meer aandacht aan te besteden.
Wat zijn enkele focuspunten?
De behandeling van een eetstoornis is voor iedereen een individueel proces. Toch zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden indien een sprake is van ASS. Een goed voorbeeld hiervan is dat we vaak in het begin werken aan de hand van schema's om het voedingspatroon opnieuw volwaardig te maken. Het is wel de bedoeling dat dit na x aantal tijd opnieuw afgebouwd wordt. Bij personen met ASS is dit echter niet altijd de bedoeling wanneer we merken dat de structuur en voorspelbaarheid van de voeding enorm veel rust geeft. Dit is dan ook geen probleem, zolang het maar volwaardig en gevarieerd is.
Iets dat hier hand in hand mee gaat is het inbouwen van een structuur. Zeker rond de maaltijdmomenten kan het helpen om meer structuur aan te bieden. Dit kan inhouden dat je bespreekt op welke uren er gegeten wordt. Iets wat enorm belangrijk is wanneer honger en verzadiging niet goed aangevoeld wordt. Daarnaast kan het ook zijn dat je bepaald waar er gegeten wordt en hoe de ruimte kan aangepast worden om meer rust te creëren.
Net zoals bij elke behandeling is het belangrijk dat je het tempo niet te hoog legt en dat het haalbare doelen zijn. Het herstellen van een eetstoornis is een proces van lange adem, neem dan ook de tijd om alles stap voor stap te doen.
Luister deze maand zeker naar onze podcast voor meer info, getuigenissen en experts aan het woord!
Comments