Als eerste experte voor PTSS vertelt Bo ons tijdens de podcast meer over trauma, PTSS en CPTSS. Bo werkt als klinisch psycholoog in het Universitair Ziekenhuis op de kritieke diensten (intensieve Zorg en het Brandwondencentrum), en is verbonden aan het zorgcentrum na Seksueel Geweld. Ze is werkzaam als EMDR-therapeute en richtte hiernaast ook groepspraktijken Saam en Tanu op. In deze blog vatten wij voor jou de hoofdzaken samen die zij vertelde tijdens de podcast.
Bo omschrijft trauma als iets dat in het lichaam niet wordt verwerkt. Er is een bepaalde levensgebeurtenis die niet kan worden ingevuld of ingeschreven in een persoon zijn tijdlijn. Hierdoor kunnen bepaalde gevolgen en symptomen ontstaan in het leven. Denk hierbij aan extreme emoties en angst, herbelevingen, nachtmerries, dagdagelijkse dingen die ervoor lukten zijn niet meer mogelijk,...
In 90% van de gevallen herstellen mensen heel spontaan na trauma na 6 maanden.
Wanneer een zestal maanden na een traumatische gebeurtenis de lichamelijke en geestelijke reacties nog steeds zeer actief aanwezig zijn spreken we van PTSS. Herkenbare dingen hierbij zijn: niet slapen, dingen vermijden, emotionele reacties, dagdagelijkse dingen niet meer kunnen opnemen, grote vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn, schrikreacties,...
CTPSS staat voor complex post-traumatisch stress syndroom, waarbij we spreken van meerdere trauma's gedurende de tijdlijn van een persoon.
Lichaam en geest zijn vervlochten. Zowel lichamelijke patronen als mentale zijn enorm belangrijk in de bewustwording en aanpak van trauma.
Lichaamswerk (denk aan massagetherapie, fasciatherapie, danstherapie,...) zijn belangrijke vormen van therapie in de behandeling van de eetstoornis en/of PTSS. Om hierbij opnieuw de connectie te maken met het lichaam.
De eetstoornis kan bij trauma zijn plek innemen als manier om trauma niet te moeten voelen.
Wil je graag alles beluisteren? Check zeker onze podcast op Spotify onder Espoir, de Podcast.
Comments