top of page

Open weekend 2024

Het is weer zo ver, we organiseren terug een open weekend. Een weekend vol inspiratie, hoop, tools en nog zoveel meer. In ons open huis hopen we je te verwelkomen! Zo leer je het ook kennen en help je ons om meer hulp voor eetstoornissen te realiseren.

Wanneer en waar?

Het open weekend gaat door in ons open huis, dus de Roeland Saverystraat 4 te Kortrijk. Dit op zaterdag 13 en zondag 14 april. Van 11u tot 19 uur verwelkomen we je met plezier en we hebben en druk gevuld programma. Kom nu te weten wat er op het programma staat!

Zaterdag 13 april

11u

11u30

Leen Seminck

12u30

14u

Jade en Julie

16u

Greet Driesens

16u30

Lotgenotengesprek

18u

Laurence en Lotte

We ontvangen je graag vanaf 11u en dan geven we met plezier meer uitleg over ESpoir, wat er nog op de planning staat en ook wat je allemaal kan beleven in het open huis. Hier ook enkele getuigenissen bij van mensen die bij ons komen.

‘Eet gewoon’, iets wat vaak gezegd wordt tegen iemand met een eetstoornis. ‘Waarom eet mijn dochter niet gewoon?’ Maar ook ‘Waarom kan ik nu niet gewoon eten?’. Eetstoornissen hebben een niet te onderschatten impact op de persoon die eraan lijdt, maar ook
op zijn/haar omgeving. Familie en vrienden tasten vaak in het duister wanneer ze hen proberen te helpen. 

Middagpauze met lunchbuffet

Hersteld, wat nu? 

Jade en Julie zijn hersteld van hun eetstoornis, maar er zijn toch nog enkele zaken die naar boven komen. Hoe gaat de omgeving hier mee om, wat als je eens een mindere dag hebt. Ben je hervallen als je nog eens aan eten denkt. Dit en nog meer leggen ze uit om je zo te tonen dat herstel mogelijk is, maar ook hoe zij het beleven. 

Ik ben Greet en, samen met mijn man Kurt, trotse ouder van 4 volwassen dochters. Mocht je me een jaar geleden verteld hebben dat een eetstoornis ons gezin zou binnensluipen, dan zat er met zekerheid een ‘niet bij ons’ als antwoord klaar. En toch… Ondertussen zette onze jongste dochter Eva heel dappere stappen in haar herstelproces van anorexia nervosa. En dat doet ze niet alleen; naast professionele hulp en de onvoorwaardelijke steun van haar partner, zijn ook supporters aan de zijlijn onmisbaar in haar groeitraject. Elke eetstoornis vertelt een verhaal, toont een pijn. Als ouder kan je veel overnemen, maar niet die pijn… en hoe doe je dat dan, sterk naast je kind staan? Hoe doe je dat, de verbinding met je kind (en jezelf) niet verliezen terwijl je overspoeld wordt door bezorgdheid,
machteloosheid, schuldgevoel, verdriet, …? Zo stapte ik ook als moeder in een groeiproces; een proces dat nog volop bezig is maar waar ik nu al met dankbaarheid en herwonnen kracht naar kan kijken.

Kom met lotgenoten in contact, dit kunnen anderen met een eetstoornis zijn, mensen die al hersteld zijn of mensen uit de omgeving van iemand met een eetstoornis. Samen gaan we in gesprek om te weten hoe je kan helpen, welke stappen je nog kan zeggen en nog zoveel meer.

Laurence is een ervaringsdeskundige en tevens een coach voor mensen met een eetstoornis. Lotte is een diëtiste die haar gespecialiseerd heeft in eetstoornissen. Samen slaan ze de handen in elkaar om een interactieve workshop te geven over hoe je kan omgaan met iemand met een eetstoornis. Niet gewoon do en don't, maar praktische tips die je verder helpen. Die je helpen om in verbinding te komen en niet verder uit elkaar te groeien.

bottom of page